top of page

Ouderdom staat niet voor rimpels, en rimpels staan niet voor ouderdom

Beeldvorming

Beeldvorming is een probleem, en vooral ook bij ouderen. Beeldvorming is iets wat gecreëerd wordt door opvattingen en meningen van anderen; deze hoeven dus niet overeen te komen met de werkelijkheid. Door beeldvorming gaan mensen anders met elkaar om, het beïnvloedt het gedrag en de verwachting van de anderen. Veel mensen associëren ‘oud’ met saai, lelijk, versleten, rimpelig, nutteloos, uitgerangeerd en ziektes. Ook staat ‘oud’ vaak voor hulp nodig hebben. Dit beeld wordt bepaald door de kleine groep hulpbehoevende ouderen die daarom juist opvallen, maar zo is niet iedereen. Slechte beeldvorming is een probleem voor het zelfbeeld van de betreffende doelgroep. Beeldvorming bepaalt sterk het zelfbeeld van iemand; hoe diegene aangesproken en behandeld wordt zal diegene ook in gaan geloven. Dus slechte beeldvorming zal de doelgroep, in dit geval de ouderen, slecht doen. Ook wordt de beeldvorming versterkt door reclames, kinderboeken en social media. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gemiddelde kinderboeken. Daarin worden de ouderen altijd als opa’s en oma’s omschreven met grijze haren, een wandelstok en het liefst ook nog met een wrat op de neus.

Op social media kom je ook geregeld beeldvorming tegen, zo bijvoorbeeld op snapchat. Snapchat is een applicatie waarmee je foto’s en filmpjes, die maximaal 10 seconde duren, kan delen met je vrienden en volgers. Omdat er nu heel veel social media kanalen zijn die dit idee van snapchat hebben gekopieerd, zijn zij met iets nieuws gekomen: filters. Deze filters hebben grappige gezichtjes die dan op het gezicht van de gebruiker verschijnen. Hiermee kun je een foto of filmpje maken en deze delen met je volgers. Er is een filter waarmee je jezelf kan ‘verkleden’ als oudere. Hierbij zie je natuurlijk de rimpels en het grijze haar. Dit is ook weer een typische vorm van beeldvorming; lang niet elke oudere man heeft een dikke grijze snor en draagt een hoedje..

Ieder persoon op de wereld is verschillend en kun je daarom niet over één kam scheren. Zo kun je ook geen beeld voor een doelgroep vaststellen om deze hiermee uit te drukken. Nu zijn dit tamelijk onschuldige doeleinden geweest, maar op deze manier leren kinderen al wel op jonge leeftijd de beeldvorming die geschetst is over ouderen, en wordt deze onder de snapchatgebruikers (gemiddelde leeftijd: 15-19 jaar) versterkt.

Bron beeldvorming: BTSG bibliotheek

Bron snapchatcijfers: REDMAX

Bron foto’s: google

Ook al gelezen?
Tag Cloud
Er zijn nog geen tags.
bottom of page