top of page

Is een 65-plusser een gevaar op de weg?

Vandaag kwam ik een artikel tegen op Facebook “Queen Elizabeth (91) rijdt nog graag zelf een stukje” was de titel. Ik werd nieuwsgierig en begon met lezen. Dit artikel gaat over de Britse koningin, zij is al behoorlijk op leeftijd en houdt erg van auto’s en vindt het daarom dan ook erg leuk om soms nog een stukje te rijden in haar groene Jaguar. Zij heeft echter geen geldig rijbewijs meer en mag de openbare weg niet meer op. Dit zette mij aan het denken. Hoe is dit eigenlijk in Nederland geregeld? Wat zijn hier de eisen en regelgeving voor ouderen?

In Nederland is een rijbewijs in principe 10 jaar geldig. Als je ouder bent dan 65 jaar of bij een medische indicatie is het rijbewijs korter geldig. Rond de 75ste verjaardag moet elke bestuurder een medische keuring ondergaan voor vernieuwing van het rijbewijs. Want ouderdom komt veelal met gebreken. Daarom heeft de overheid bepaald dat vanaf 75 jaar tenminste elke 5 jaar een medische keuring verplicht is. Slechts in 3 à 4 procent van alle gevallen wordt het rijbewijs na deze keuring niet meer vernieuwd.

Is het dus verantwoord om ouderen langer auto te laten rijden? Ik denk van wel. Als de bestuurder medisch goedgekeurd is, moet dit volgens mij geen enkel probleem zijn. Misschien is begrip van medeweggebruikers meer een punt van aandacht. Iedereen is tegenwoordig gehaast en het moet allemaal snel en die drukte en snelheid is voor de ouderen onder ons niet altijd even makkelijk bij te benen.


Ook al gelezen?
Tag Cloud
Er zijn nog geen tags.
bottom of page