Weekoverzicht, alles over week 20.
Maandag 15-05, PLUS-koffer.
9:30-12:30, KBS Leeftijdsvriendelijke omgeving.
Er zijn verschillende technologische toepassingen die ingezet kunnen worden om iemand met dementie langer thuis te laten wonen. Als echter de dementie sneller toeslaat dan verwacht moet het huis sneller aangepast worden dan eigenlijk mogelijk is. Als oplossing hiervoor is de PLUS-koffer ontwikkeld waar een gastspreker meer over verteld heeft. Met de PLUS-koffer kan er door speciaal opgeleide mensen heel snel technologie in het huis geplaatst worden zodat de oudere met dementie zolang mogelijk thuis kan blijven wonen.
13:30-16:30, Sociale aspecten van veroudering.
Een klaslokaal met zes stopcontacten terwijl toch de meeste studenten digitaal aantekeningen maken. De structuur van het lokaal is niet meegegaan met de cultuur van de samenleving. Dit is waarschijnlijk iets waar je nooit echt over na hebt gedacht. Net zoals dat je soms niet eens doorhebt dat je bezig bent met leeftijdsdiscriminatie, bijvoorbeeld dit feestje is voor mensen van 18-30. Door dit vak ga je nadenken over die kleine dingen en ga je kijken vanuit een ander perspectief.
Dinsdag 16-05, The making off.
9:00-12:00, Ondernemende professional, projectmatig co-creëren.
De uitnodiging van het symposium is verstuurd! Nu is het belangrijkste om het symposium te promoten. Dit kan op verschillende manieren denk aan social media, kranten en flyers. Daarnaast komt er een speciale editie van de Windesheim nieuwsbrief met onder andere een kijkje achter de schermen, hoe gaat dat precies in z’n werk een symposium organiseren?
Woensdag 17-05, Eindhoven.
Na jaren van een goed huwelijk waarin twee prachtige kinderen zijn geboren is het geluk opeens voorbij. Donkere wolken hangen boven het gezinsleven; een scheiding. Tijdens het terugvechten merk je dat je interesses veranderd zijn, je wordt verliefd op iemand van hetzelfde geslacht. Niet wetend wat je met jezelf aan moet schieten er allemaal vragen door je hoofd, de belangrijkste misschien wel ‘hoe nu verder?’.
één op de tien Nederlanders is roze, oftewel Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel of Transgender. Hieronder vallen 400.000 ouderen, en door de vergrijzing groeit deze groep. De groep roze ouderen is groter dan de meeste mensen verwachten. Dit komt doordat er weinig cijfers bekend zijn; de roze ouderen zijn de moeilijkste doelgroep om te bereiken. Oude tradities en beelden maken dat het voor de meeste roze ouderen moeilijk is om de kast te verlaten. Gevangen in een figuurlijke kast en elke dag opnieuw jezelf voordoen als iemand anders. Om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp is er in Eindhoven een workshop geweest over roze ouderen, dit onderwerp is natuurlijk een kans om als Toegepast Gerontoloog op in te spelen!
Donderdag 18-05, Levensverwachting.
9:30-12:30, Sociologische aspecten van veroudering.
Ieder mens is anders. Gemiddeldes kun je wel uitrekenen maar zullen nooit voor iedereen gelden. De gemiddelde levensverwachting verschilt bijvoorbeeld al per gemeente. Je levensverwachting is onder andere afhankelijk van je leefstijl, opleiding, gezondheid, woonsituatie en beroep. Zelfs in een communistisch land zijn er verschillen tussen mensen. Dé oudere bestaat niet, als TG’er leren we dan ook om te kijken naar het individu.