Een kijkje tijdens de lessen
Tijdens de KBS (Kenmerkende Beroepssituatie) ga je in 10 weken tijd aan de slag met een onderzoek naar een onderwerp in een bepaalde categorie. Huh, begrijp je het nog? Ik leg het uit!
Het jaar is verdeeld in 4 periodes van 10 weken, en elke periode staat in een bepaald thema centraal waar alle lessen dan op aansluiten; zo bijvoorbeeld de eerste periode; Actief ouder worden. Daar staan de ouderen in centraal die na de pensioengerechtigde leeftijd nog actief zijn, willen zijn of misschien juist niet kúnnen zijn. De les ‘maatschappelijke participatie en ouder worden’ (zie eerdere blogpost linkje) sluit hier bijvoorbeeld perfect bij aan, maar zo ook de lessen over veroudering, wat dat met de geest doet, zo kun je beter inschatten waar men behoefte aan heeft.
Naast de lessen ga je dus ook een onderzoek doen naar dit onderwerp.
Actief ouder worden
Zo zijn er groepjes gevormd van 3 of 4 personen en is er gekeken naar verschillende soorten ouderen. Ouderen die net met pensioen zijn, ouderen die binnenkort met pensioen gaan, ouderen met een lichamelijke beperking, ouderen die vrijwilligerswerk doen, noem het maar op.
Ik heb onderzoek naar ouderen gedaan die mantelzorgers zijn of zijn geweest; hoe zij dat (hebben) ervaren. Dit hebben we gedaan door meerdere gesprekken met hen te voeren en daarmee een kijkje hebben kunnen nemen in hun dagelijks leven.
Ook ga je in gesprek met relevante professionals die iets over het onderwerp afweten, en hen kan je dan ook vragen wat zij van het onderwerp, het thema of de eventuele problematieken vinden; erg interessant!
Aan het eind van het onderzoek moesten wij onze resultaten op de meest originele manier presenteren, en omdat het om een toekomstbeeld ging heeft Kyra met haar groepje bedacht om een een waarzegster na te doen.
Gezond ouder worden
Tijdens het thema ‘gezond ouder worden’ hebben wij allemaal in duo’s en trio’s onderzoek gedaan naar hoe ouderen beter gezond ouder kunnen worden. Tijdens deze KBS hebben wij allemaal een ander onderwerp gehad; de een deed onderzoek naar beweegtuinen, de andere naar burgerinitiatieven in dorpen, weer een ander groepje naar hoe muziek van belang kan zijn voor mensen met dementie, enzovoort. Ik heb samen met mijn twee teammaatjes onderzoek gedaan naar sociale robots, hoe deze van invloed kunnen zijn op het langer thuis wonen van ouderen met dementie.
Omdat wij zo’n leuk resultaat hebben behaald hebben wij zelfs op de opening van een onderzoek van het lectoraat óns onderzoek mogen presenteren; hoe gaaf is dat!
Zilveren economie
Bij dit thema stond de ouderen als consument helemaal centraal, want ja, ouderen hebben over het algemeen tijd en geld beschikbaar en zij spenderen dat graag. Zo zijn we gaan inspelen op de wensen en behoeften van ouderen tijdens de meest bekende vorm van recreatie; fietsen.
Sparta heeft ons gevraagd om een nieuwe toevoeging te bedenken voor op de nieuwste internet-connected e-bike, en daar zijn wij met de klas in duo’s of trio’s fanatiek mee aan de slag gegaan.
Zo ben ik samen met mijn maatje de straat op gegaan om te onderzoeken waar nou de wensen en behoeften lagen zodat wij ons op een bepaald onderwerp konden focussen en daar mee aan de slag te gaan.
Omdat een app ontwikkelen natuurlijk een best lastig karwei is zijn wij een nauwe samenwerking aangegaan met een klas derdejaars ICT-studenten, en zij hebben ons op weg geholpen en de mogelijkheden van apps laten zien.
Leeftijdsvriendelijke omgeving
Bij de laatste KBS was het de opdracht vanuit Gemeente Zwolle om te onderzoeken hoe de gemeente dementievriendelijker ingericht zou kunnen worden. Dit hebben wij onderzocht door met enkele ouderen met dementie door de wijk te gaan wandelen en te observeren hoe zij reageerden op bepaalde verkeerssituaties. Aan de hand van die gegevens hebben wij voor de gemeente een advies kunnen schrijven en hebben wij het aan hen mogen presenteren.